Vinylová podlaha = podlaha pevná, odolná, pružná

Takto by se dala charakterizovat tato podlahovina, mechanicky vysoce odolná, a to nejen díky materiálům a technologii výroby, ale také díky silné nášlapné vrstvě. Můžeme vybírat v různých zátěžových třídách podle podmínek, kterým bude vystavena, od veřejných prostor po obytné místnosti. Ty nejkvalitnější druhy jsou opatřeny na povrchu ochrannou vrstvou proti ušpinění, jednoduše se proto udržují.

Vinylové podlahoviny se kvůli tuhosti neprodávají v rolích, v nabídce jsou proto ve tvaru lamel nebo čtverců v různých velikostech v závislosti na konkrétním vzoru. Proto se s výhodou uplatňují v členitých prostorách, protože nedochází k tak velkému průřezu jako u PVC v rolích nebo při kobercích. Stačí jen věnovat čas přepočtu rozměrů lamel vůči velikosti a tvaru podlahové plochy.
Jak probíhá pokládka vinylové podlahy?

Aby byla výsledná podlaha perfektní z hlediska funkce i vzhledu, vyžaduje se úplmě rovný a čistý povrch bez prachu, kamínků a dalších nečistot. Při pokládce podlahy je kromě perfektního provedení velmi důležité kvalitní lepidlo. Jinak se podlahovina srazí, mezi díly pak vzniknou mezery, ve kterých se usazují nečistoty. Lepidlo musí mít dobrou počáteční i konečnou lepivost, nesmí schnout rychle, ale pozvolna. Dílce se lepí k podkladu těsně vedle sebe, dále se už nespojují ani nesvařují.

Novinkou jsou v tomto směru vinylové podlahové dílce, které se spojují suchým zámkem, podobně jako deskové plovoucí podlahoviny. Tento typ vinylové podlahy v sobě spojuje ty nejlepší vlastnosti PVC a laminátových podlahovin.